Bli den du är menad att vara!

Bli den du är menad att vara innerst inne. Det som din innersta, innersta längtan längtar efter att göra och vara.

När du gör det släpper den där trista känslan, din nedstämdhet, känslokaoset och tankekaoset. Hur gör man det då för att hitta dit som din innersta längtan vill och varför hamnar vi i det jobbiga, mörka, trista och snurriga läget?

Uppfostran
Vi hamnar i det jobbiga läget för att när vi växer upp, så blir vi uppfostrade. Vi uppfostras i hur man ska göra, säga och vara. Det är helt naturligt att våra föräldrar gjorde så och vill lära oss hur man gör i livet för att inte råka illa ut, för att vi ska få det bra, för att vi ska passa in och fungera i samhället. Jag har gjort det själv och nästan alla föräldrar jag vet gör det också. Och det behövs men kanske inte så mycket som många av oss blir uppfostrade  och därmed korrigerade.

Glömmer och gömmer ditt sanna jag
Konsekvensen blir för många barn, kanske för dig, att du glömmer och gömmer vem du egentligen är. Du glömmer och gömmer ditt riktiga sanna, autentiska jag. Och blir den du förväntas vara. Du skapar en fasad ett falskt jag. Din skylt mot yttervärlden. Den sidan du visar för de flesta i din omgivning. 

Många jag möter i terapirummet har skapat ett falskt jag, helt eller delvis, och det leder till att de, och kanske du, känner sig nedstämda, tomma eller ibland tvärt om kaotisk. De känner sig också ofta annorlunda än andra. Vi känner helt enkelt inte igen oss själva i vissa situationer eller hela tiden. Vi vet inte riktigt vad vi vill och litar kanske inte riktigt på oss själva.

Bluffsyndrom
De tänker att de lider av imposter syndrome, har för mycket tankar och eller känslor. Eller inga känslor. Imposter syndrome på svenska bluffsyndrom, är när du känner dig som en bluff och har tankar som snart kommer dom mig. Snart kommer de förstå att jag inte kan så mycket som de tror. Snart kommer de på att jag inte är så duktigt, kunnig, glad osv som de tror. Snart kommer de på att jag egentligen inte är någonting att ha, kan vara en helt undermedveten tanke.

De och kanske du, har ofta tankar som om jag bara var lite gladare, mer koncentrerad, mindre stressad, vågade säga, tog hand om mig själv bättre, (fyll i det som du tänker) ……….…. Om bara ….. då skulle allt vara så bra!


Framgångsrika människor
Du har säkert hört talas om framgångsrika människor som skapat stora framgångsrika företag eller liknande, som i en artikel, podd eller intervju berättar att när de nått all framgång de drömde om så kände de sig ändå inte nöjda utan tomma, sorgsna eller som om något fortfarande fattas i livet. 


Leva extremt
Eller de som levt lite on the edge, med extrema spännande utmaningar som fallskärm, bungyjump eller andra extrema upplevelser och sporter. Trots allt de gjort, alla utmaningar, genomfört alla drömmar de haft och klarat av dem; så varar den härliga känsla en förhållandevis kort period sedan kryper tomheten, sorgsenheten eller liknande känslor på dem igen och de behöver de en ny utmaning. 


Jagar du mål
Detta jagande som så många av oss håller på med. Vi ska till den och eller den punkten i livet. Nå det eller det målet. Jag vill träffa någon, jag vill ha barn, jag vill ha det eller det jobbet, jag vill klara den här utbildningen, jag vill ha det där huset, bilen, båten och så vidare. 

Jag får ofta höra, jag vill komma någon vart i livet. Jag står bara still och alla andra……

Sanna jag
Ibland tror jag vi jagar så mycket för att springa ifrån de inre rösterna som egentligen uppmanar dig att lyssna inåt. Uppmanar dig att hitta ditt sanna jag och agera i livet utifrån det. 

Fyller dina mål dig med glädje?
Det betyder inte att mål är dåligt. Mål är bra och de behöver komma ifrån ditt innersta och fylla dig med glädje. Även resan mot målen behöver vara njutningsfull och glädjefylld.

Lyssna efter din röst
Hur kan du hitta det du längtar efter innerst inne? Först behöver du lugna ditt inre. Sedan behöver du börja lyssna efter din egen röst. Den kan vara väldigt svag men den finns där. 

Kanske hör du mycket annat eller många andras åsikter i ditt huvud, när du ska börja lyssna. Det är som ett brus, en ljudmatta som du behöver ta dig förbi. För att kunna det behöver bruset och rösterna tystna.

Då är meditationer och mindfulness det absolut snabbaste och lättaste sättet att börja få tystnaden inombords. Därför jobbar vi mycket med det i terapin och i Självskaparprogrammet. Vill du också lämna ditt bagage och bli fri allt jobbigt inom dig behöver du jobba med dig själv med hjälp av en professionell person. Gör det för din egen skull med mig Terapeut Anne-Lie Fant eller någon anna. Du förtjänar att må bra!

Tycker du det är svårt att meditera får du här några tips. 

  1. Börja med att ta djupa andetag med stängd mun. Låt utandningen vara längre än inandningen. Du kan räkna till 3 på inandningen och när du andas ut räknar du till 6. Du kan öka detta till 5 och 10 efter en tid och det räcker att stanna där. Ta 3-5 sådana här andetag när som helst på dagen på toa, på bussen, i bilen, i kassakön osv. Direkt kommer din kropp bli lugnare
  2. Djupandning. Du fyller du hela din kropp med luft. Det ska kännas som du har luft från ljumskarna till nyckelbenen. I början gör det inte det såklart men försök vidga utrymmet. 
  3. Magen och bröstkorgen går ut när man andas in och går in ordentlig när du andas ut. När du andas ut kan du tänka att naveln går mot ryggraden.
  4. Fokusera på näsan istället för att blunda om du har mycket tankar som inte vill stillna. 
  5. När tankar kommer släpp i väg dem som texten på en gammal tv-film.
  6. Tycker du fortfarande det är svårt att meditera. Prova att gå långsamt, riktigt långsamt fokusera på näsan och djupandas. När du lärt dig det så kan du gå över till meditationer och gå långsamt. Så småningom kanske du kan sitta still och meditera men det är inte det viktiga det viktiga är att det blir tystare och tystare inom dig och att du kan hitta din egen inre röst.

Stort lycka till!

Kram
Terapeut Anne-Lie Fant 🌺
Självskaparprogrammet, samtalsterapeut, par- och relationsterapeut, coach

Länkar i bio
Linktr.ee/kreativterapi