Möter du energitjuvar?

Hur vet man det och hur kan man hantera dem? Hur känner man egentligen igen energitjuvar?

Möter du energitjuvar? Hur vet man det och hur kan man hantera dem? 

Hur känner man egentligen igen energitjuvar? Är det tant Lisa, mamma eller är det möjligen farbror Åke?  

Det är ett svårt kapitel. Det är inte alltid svart eller vitt. Kanske har du vänner som råkar ut för mycket svårigheter och det kan vara tufft som vän att lyssna på. Men som vän vill du såklart ändå vara där och lyssna, för nästa gång kanske det är du som behöver en vän som lyssnar.  

Under och efter ett möte med en person som tar din energi känner du dig på något sätt manipulerad, dränerad och kanske pressad eller tvingad att göra saker som du egentligen inte vill. 

Hur är energitjuvar? 

Många av dessa personerna är dominanta och skapar eller gillar intriger och ställer till små eller stora drama över saker. De överdriver ofta olika händelser som får dig och alla i ett sällskap att fundera på om det verkligen är sant det som sägs.  

Det finns även andra personer som till vardags verkar vara väldigt försynta och tar lite plats, och som helt plötsligt i ett annat sammanhang kan ta mycket plats och kanske rentav tar jättemycket negativ plats. Det kan vara på ett tystlåtet eller mera utåtagerande sätt. Då blir de så kallade energitjuvar, med sina närgångna eller utstuderade frågor och kommentar som skapar drama.  

Vilken känsla ger en energitjuv? 

En del av dem får det att krypa i dig. Du undrar kanske till och med varför dessa obehagskänslor finns i dig och kopplar det inte till personen du möter. 

Du känner dig ofta trängd av kommentarer eller frågorna som känns konstiga. Du känner dig ofta förvirrad efter ett samtal. Känner du igen dig? Då har du mött personer som är så kallade energitjuvar. 

Fler tecken på att du mött en eller flera energitjuvar är den där känslan av att du känner dig totalt dränerad helt slut efter att du har mött dem. Du har kanske gått med en massa saker som du egentligen inte vill. Det kan vara  att delta i luncher, föreningsmöten och annat som du egentligen inte alls har lust, tid eller energi för. Du undrar hur det egentligen gick till, när allt det där bestämdes och du undrar hur du ska kunna ta dig loss från de engagemangen. 

Exempel 

Ett exempel från min värld. En person som brukade vara med på samma fester som jag var med på kunde fråga om vi inte skulle äta lunch. Hen ville att vi skulle gå ut och äta lunch regelbundet, kanske varje onsdag.  

Fullt schema 

Detta var för många år sedan när jag fortfarande var anställd. Mitt liv var väldigt fullbokat då och en vanlig vecka kunde se ut som följer: 2-3 gånger per vecka gymade jag på jobbets gym tidigt på morgonen och övriga dagar började jag jobba tidigt. Jag jobbade som samtalsterapeut och mötte klienter på kvällarna 2-3 dagar i veckan. Dessutom försökte jag hinna med promenader eller cykling 3-5 timmar per vecka. Varje fredag direkt efter jobbet åkte vi till landet. På torsdagskvällarna var det packning och städning och jobba ifatt på jobbet som gällde. Pendlade också ca 30 min per väg till jobbet. Inte fanns det tid till så många uteluncher i mitt liv och när jag åt ute, kanske 1-2 gånger per månad, så var det med mina nära vänner.  

Inget gemensamt 

Den här personen och jag hade inte särskilt mycket gemensamt och hen blev alltid väldigt konstigt när hen drack på fest och sa konstiga saker. Hen kunde till exempel nedvärdera mitt nuvarande yrke. Inom parantes sagt är det så konstigt i min värld vi servar och besiktigar våra bilar, detsamma med våra boenden, våra fysiska kroppar och ändå säger många att kan inte jag eller vi reda ut det själva jag då får vi gå skilda vägar eller jag får prata med en kompis alternativt ta piller. Hur kommer det sig att många inte vill vända sig till expert med sina inre problem när vi kan göra det i allt yttre? Det får bli ett annat blogg inlägg tror jag.  

Trängd 

Åter till mitt exempel. Jag sa att jag sällan har tid till luncher ute på stan vilket var också helt sant. Då kom en direkt fråga: “Vill du inte äta lunch med mig, eller?” De flesta människor är inte så direkta och rakt på. Det är inte så lätt för de flesta människor, vid en fest, att direkt svara nej på en sådan fråga. Nej, jag vill inte äta lunch med dig. Det är inget någon brukar säga om man ska kunna fortsätta träffas på fester och liknande. Den här personen är en typisk energitjuv. De har inte ditt bästa för ögonen utan tänker mer på sig själva. Det gav mig obehagliga och jobbiga känslor i kroppen. Jag svarade att vi kan absolut äta lunch någon gång men inte på regelbunden basis.  

Ingen ny fråga 

Det blev aldrig någon kontakt för att äta lunch, ett ganska säkert sätt att förstå att syftet var något annat än goda avsikter. Hen hade förmodligen uppnått sitt syfte att skapa obehag och drama kring sina frågor och mest troligt också en önskan om att övriga på festen skulle tycka synd om hen och se på mig på ett sämre sätt.  

De är tagare, aldrig givare, 

I en god relation ger och tar man ömsesidigt. Energitjuvar är bara intresserade av sig själva och lastar av sina olustkänslor på andra för att må bättre. De är tagare, aldrig givare, säger Ingalill Roos, författare till boken Energitjuvar: I Familjen, relationen och på jobbet. Jag kan bara hålla med. Nedan följer 4 goda råd blandat från henne och mig om hur du kan hantera energitjuven. 

Fyra bra råd – så hanterar du energitjuven

1.Identifiera energitjuven 

      Ställ dig frågan: ”Blir jag glad och upplyft av den här personen, eller trött och nedstämd?”. En människa som gång på gång tar kraft från andra är en energitjuv. Min reflektion är också den här krypande eller obehagliga känslan i kroppen och en svårförståelig trötthet.  

      2. Bli medveten 

        Energitjuven vill vara i överläge och få dig att känna skuld och skam. Till exempel, en energitjuv som ständigt pratar om sina problem och sjukdomar, tycker att du är elak om du slutar lyssna. Här behöver du inse att du inte gjort något fel. Tvärtom, DU är den som är utsatt. 

        De som inte är energitjuvar, brukar snabbt säga, åh förlåt vad jag har gnällt och tagit plats, eller något liknande.  

        3. Våga markera 

          Det är inte alltid lätt, det enda sättet att bryta energitjuvens makt är att dra gränser för dem, hit men inte längre. Du får ta det steg för steg, börja smått om det känns svårt. Kanske kan du se det som att du övar dig och går utanför din komfortzon för att vidga den. Så blir inte allt fokus på det negativa utan på det positiva öva mig i att sätta gränser för mig.  

          4. Skapa avstånd 

            Du behöver skapa avstånd mellan dig och energitjuven. Det kan vara ett fysiskt avstånd eller ett känslomässig avstånd, där du återtar din makt

            från energitjuven.  

            Är din partner en energitjuv då kan det vara knepigt. Kanske behöver du/ni professionell hjälp för att ta er ur situationen? Handlar det om en väninna du värdesätter men inte riktigt orkar med kan du kanske se till att ni träffas mindre ofta.  

            Inse också att du inte behöver vara så förtvivlat social och artig i alla lägen. Du måste inte fråga din energitjuvande kollega hur helgen varit när ni ses på måndag morgon. Det räcker att säga hej. 

            Säger energitjuven sårande eller dumma saker kan du markera avstånd på ett vänligt och sansat sätt genom att säga: ”Vi ser det inte på samma sätt.” eller ”Nu förstår jag inte riktigt vad du menar.”  


            Du kan också helt enkelt bara gå iväg utan att svara. Eller säga jag håller inte med. En annan kommentar kan vara hur tänkte du nu? 

            Lycka till!  

            Terapeut Anne-Lie Fant🌺  

            Samtalsterapeut, Par- och relationsterapeut, coach  
            Skapare av Självskaparprogrammet