Varför är det så här? När jag har allt det här och ändå mår jag som jag mår. Vill du fortsätta som hittills eller välja att se vem du egentligen är?
Varför är det så här? När jag har allt det här och ändå mår jag som jag mår. Du kanske har jobb, bostad, familj, vänner som bryr sig om dig och ändå är det som en tomhetskänsla, du är inte så glad utan nedstämd och något skaver inom dig. Vill du fortsätta som hittills eller välja att se vem du egentligen är och ta reda på vad du egentligen vill innerst inne, vad väljer du?
Leta orsaker
Du börjar då leta orsaker till att du känner som du gör. Tankarna far kanske hit och dit. Bara jag inte var så misslyckad? Är det fel på jobbet? Jobbar jag för mycket? Jobbar jag för lite? Har jag för tråkigt jobb? Är det fel på chefen? Är det fel på min partner? Är det fel på mina föräldrar? Är det fel på min uppväxt? Är det fel på mig? Har jag varit utsatt för något jag inte minns?
Ryck upp dig!
Alla säger ju till mig; ryck upp dig, om du bara koncentrerade dig lite mer, om du bara var lite gladare, om du inte tänkte så mycket, om du inte känner efter så mycket, … eller något liknande. Det är nog bara fel på mig.
De riktiga orsakerna
Vad är den egentliga orsaken till att du mår dåligt? Det kan vara många orsaker.
Ditt inre ropar högre och högre
Den ena är att den som du kom till den här världen för att vara, den delen inuti dig, skriker högre och högre och vill att du ska höra hen. Men dina överlevnadsstrategier, den fasaden du byggt upp för att klara av ditt liv, har hela tiden vunnit över den inre rösten. Så du har blivit dina överlevnadsstrategier, din fasad.
Andra orsaker kan vara att du blivit utsatt för något slags trauma under uppväxten eller i vuxen ålder. Eller många små händelser som byggt upp ett så kallat ackumulerat trauma.
Utbrändhet där du tappar bort vem du egentligen är, är en annan orsak till dåligt mående. Kemin i din hjärna kan ha ändrat sig så du blivit depressiv.
Det inre kriget
Den här striden inom dig som jag talade om tidigare, kan pågå hela livet, om du inte gör något åt det. Du har två väl. Du kan välja att fortsätta vara den som du visar till världen, din fasad. Det brukar fungera och kan fungera ett helt liv. Du lever då mindre nöjd, med tomhetskänslor då och då och inte riktigt lycklig på riktigt på djupet. Du har ökade risker för utbrändhet och depression, om du inte redan är där.
Stanna upp, lyssna inåt
Eller så kan du börja lyssna inåt. Det är först när du stannar upp och lyssnar inåt, på vad den här rösten eller längtan, vill säga. Verkligen stannar upp och lyssnar inåt som du kan hitta dina svar om vem du egentligen är, längtar efter och behöver. Det är först då du kan börja ta steg framåt mot att bli den som du var menad att bli från början, när du kom hit och föddes in i det här livet. Och du kan bli ditt äkta och sanna jag och bli riktigt lycklig inifrån och ut.
Bli mer dig själv, inte någon annan
Många blir rädda vid denna tanke; - måste jag förändra mig? Jag vill inte tappa bort mig själv. Förändring är inte farligt. Du förändrar dig inte helt, du förändrar dig lite i taget i din takt, den takt som du och ditt psyke mäktar med och du blir mer och mer äkta och autentisk. När du gjort en del förändringar kommer du känna dig mer som dig själv. Mer full av liv. Mer glad. Mer lugn. Mer trygg. Mer i harmoni med livet. Klarar av det som dyker upp i ditt liv på ett lättare sätt.
Våga lyssna inåt
När du börjar närma dig tanken om att våga lyssna inåt och lära känna dig själv på ett nytt sätt och liksom kasta dig ut i det, som känns som att det är okänt, då kan du ha med dig vetskapen om att det inte är okänt. Du var komplett när du föddes och kom hit till ditt liv och du behöver bara hitta tillbaka dit, din innersta kärna, den du var menad att vara.
Vad händer när jag börja lyssna på mig?
Det kan hända att när du börjar lyssna inåt då börjar den här striden på riktig och kan till och med eskalera. Det kan låta så här inuti i dig, jag ger lite olika exempel för det är olika för olika människor.
Har du en beroende personlighet som är beroende av alkohol, så kan det låta så här. Du kanske tänker att jag ska bara sitta och lyssna lite inåt mig själv på vad jag egentlig vill och behöver (som hon skrev i nyhetsbrevet). Då kommer det genast en röst som säger, men du kanske ska ta en whisky eller ett glas vin först, kanske se den där TV-serien. Jag kan lyssna inåt imorgon.
Om du är matberoende så kan det låta så här; - Jag gör lite kaffe och några smörgåsar och några kakor och sätter oss ute i trädgården först, det är ju bra att vara ute så mycket som möjligt.
Är du beroende av något annat kommer en röst som säger vi ska bara ……..först, sedan kan du reflektera. Detta är första steget att komma över för att du ska få komma i kontakt med ditt inre.
Är du inte en beroendepersonlighet så kan det låta så här. Jag ska bara städa, ringa kompisen, handla eller något annat först. Våra överlevnadsstrategier kommer alltid försöka sätta käppar i hjulet, för de går på autopilot och tar över dina tankar, behov och känslor. De har gjort så i så många år.
Ingen idé att prata känslor
Kanske du har lärt dig att det är ingen idé att prata om känslor och djupa saker, det blir bara jobbigt. Eller att man ska vara glad och lättsam. Eller man ska vara si eller så. Hur det än är för dig och dina strategier (överlevnadsstrategier) så vill de att du ska göra vad som helst utom att lyssna inåt. De är livrädda för att det ska bli för jobbigt för dig. Dina överlevnadsstrategier är som autopiloter som tar över dig och vill skydda dig men de fungerar oftast inte så bra i vuxen ålder.
Överlevnadsstrategier
Dina strategier att klara av livet, har behövts i ditt liv. Vid den tidpunkt då de uppstod, ofta före 1,5 års ålder i någon form, så hjälpte de dig att klara av livet, få den omvårdnad du behövde och ge dig den kärlek och uppmärksamhet du behövde.
Nu i vuxen ålder när du sitter med en nedstämdhet, tomhetskänslor eller liknande, så fyller de inte sin funktion längre. Deras funktion var att skydda dig. Nu blir förhållande det omvända, de tynger ner dig och hindrar dig att må riktigt bra.
Varför har du dina överlevnadsstrategier?
För att klara av att lämna dina strategier, behöver du kanske undersöka varför de finns, varför de uppstod och sedan kanske tacka dem för allt de gjort och be dem släppa taget. Kanske du till och med behöver be dem att pensionera sig. Så du kan hitta vem du är under ytan, utan dina strategier.
Var dirigent i ditt eget liv
Du kan sedan när helst du behöver en strategi, använda dem vid tillfällen när de behövs, du blir dirigent i ditt eget liv. Du kallar fram den delen i dig som du behöver vid just det tillfället.
Låt mig ge dig ett fint exempel. Du kanske är en person som av olika anledningar varit en del på sjukhus. På sjukhuset har du varit tvungen att vara stark och klara av en mängd olika saker för att bli frisk eller liknande. Där har du en strategi som är stark, vet vad du vill, det vill säga bli frisk. Den här strategin har ju hjälpt dig jättemycket i livet.
Du kanske också är en person som är konflikträdd. Den här delen, strategin, ställer till det för dig på jobbet kanske. Du har svårt att stå upp för dig själv, dina behov för att kunna utföra ett bra jobb. Du vågar kanske inte be om tydligare direktiv, löneökning eller vad det kan vara.
När du har jobbat med de olika strategierna, lärt känna dem på djupet och de har släppt taget så kan du till exempel använda den starka strategin för att ta ett samtal med chefen och få tillstånd de förändringar som du behöver för att fungera bra på ditt jobb.
Vad väljer du?
Det är ditt val. Fortsätta som hittills eller välja att se vem du är egentligen. Vad väljer du?
Terapeut Anne-Lie Fant 🌺
Självskaprogrammet, Samtalsterappeut, Par- och relationsterapeut, coach